داعش كيست و چه اهدافي دارد؟
داعش ابتدا اين گونه معرفي شد كه از ادغام بين « دولت اسلامي » وابسته به شبكه القاعده كه اكتبر سال 2006 ميلادي به وجود آمد و گروه تكفيري مسلح در سوريه معروف به «جبهه النصره » تشكيل شده است اما اين ادغام را كه ابو بكر بغدادي يكي از رهبران « دولت اسلامي عراق » اعلام كرد به سرعت از سوي جبهه النصره تكذيب شد.
پس از گذشت دو ماه از اين قضيه ايمن الظواهري رهبر شبكه القاعده دستور داد اين ادغام ملغي شود اما بغدادي اين روند را ادامه داد تا اينكه دولت اسلامي عراق و شام ( داعش ) به يكي از گروههاي تروريستي اصلي تبديل شد كه در سوريه و عراق آدمكشي و ويرانگري مي كند.
داعش حروف اختصاري « دولت اسلامي عراق و شام» است اما در مناطق تحت كنترل داعش در سوريه از نام « دولت» براي داعش استفاده مي شود و هركس از كلمه داعش استفاده كند هفتاد و پنج ضربه شلاق مجازات اوست.
داعش يك گروه مسلح تروريستي است كه انديشه سلفي جهادي ( تكفيري) را پيشه خود كرده است و هدف سازمان دهندگان داعش نيز بازگرداندن چيزي است كه آنان آن را « خلافت اسلامي و اجراي شريعت» مي نامند و عراق و سوريه نيز جولانگاه عمليات داعش است.
داعش از زماني كه در سوريه ظاهر شده درباره خاستگاه ، اقدامات، اهداف و ارتباطاتش جنجالهاي طولاني را به وجود آورده و باعث شده است به محوري از محورهاي مطالب مطبوعات و رسانه ها و تحليلها و گزارشها تبديل شود.
هويت و اهداف اين گروه بنيادگرا و ارتباطات آن به علت اطلاعات متناقض در خصوص آن گم شده است.
گروهي معتقدند داعش يكي از شاخههاي القاعده در سوريه است.
گروه ديگري آن را يك سازمان مستقل مي دانند كه براي تشكيل دولت اسلامي در تلاش است و يك گروه سوم نيز معتقد است داعش ساخته و پرداخته نظام سوريه است تا مخالفان و گروههايش را نابود كند. با توجه به اين مطالب داعش چيست ؟
داعش در عراق ... ريشهها و فرآيند تأسيس آن :
با وجود آنكه اين گروه به تازگي در سوريه پا به عرصه گذاشته است اما يك تشكيلات جديد نيست بلكه قديميترين تشكيلات در بين همه گروههاي مسلح برجسته در سوريه و در منطقه است.
ريشه هاي تشكيل داعش به سال 2004 ميلادي باز مي گردد زمانيكه ابو مصعب زرقاوي ( سركرده القاعده در عراق) گروهي به نام « جماعت توحيد و جهاد » را تشكيل داد.
زرقاوي رياست اين گروه را به عهده داشت و با القاعده به رهبري اسامه بن لادن در آن زمان بيعت كرد و سپس نماينده القاعده در اين منطقه شد و « شبكه القاعده در كشور رافدين ( عراق)» نام گرفت.
شبكه القاعده در عراق در زمان اشغالگري آمريكا در عراق به عنوان يك گروه جهادي ضد نيروهاي آمريكايي مطرح و همين باعث جذب جوانان عراقي شد كه براي مقابله با اشغالگران آمريكايي در عراق تلاش مي كردند و به سرعت بر نفوذ اين شبكه و نيروهاي آن افزوده و به قدرتمندترين شبه نظاميان مستقر و جنگجو در عراق تبديل شد.
زرقاوي در سال 2006 ميلادي در نوار ويديويي ظاهر شد و تشكيل « شوراي مشورتي مجاهدين » به رهبري عبد الله رشيد بغدادي را اعلام كرد .
زرقاوي در همان ماهي كه تشكيل اين شورا را اعلام كرد كشته شد و ابو حمزه مهاجر به عنوان رهبر شبكه القاعده در عراق انتخاب شد.
اواخر سال 2006 ميلادي يك گروه نظامي تشكيل شد كه دربرگيرنده همه شبكهها و تشكيلات بنيادگرا در عراق بود علاوه بر اينكه مظهر و نماد اهداف اين گروهها بود و نامش نيز « دولت اسلامي عراق» به رهبري ابو عمر بغدادي است.
ابو بكر بغدادي فرمانده داعش كيست؟
در چهارمين ماه سال 2010 ميلادي و مشخصا در آوريل آن سال نيروهاي آمريكايي به اجراي عمليات نظامي در منطقه ثرثار اقدام و به خانهاي كه ابو عمر بغدادي و ابو حمزه مهاجر در آن حضور داشتند حمله كردند و پس از درگيريهاي شديد بين دو طرف و به كارگيري هواپيماها اين دو نفر كشته شدند.
يك هفته بعد اين گروه در بيانيهاي در اينترنت به كشته شدن ابو عمر بغدادي و ابو حمزه مهاجر اعتراف كرد.
شوراي مشورتي دولت اسلامي عراق پس از گذشت ده روز تشكيل جلسه داد و ابو بكر بغدادي را به جاي عمر بغدادي به رياست انتخاب كرد و او امروز « امير دولت ا سلامي عراق و شام » محسوب مي شود.
ابو بكر بغدادي امير داعش كيست؟
او ابراهيم بن عواد بن ابراهيم بدري متولد سال 1971 ميلادي در شهر سامراست.
وي اسامي و القاب زيادي مانند علي البدري السامرايي ، ابو دعا ، دكتر ابراهيم ، كرار و ابو بكر بغدادي دارد.
او فارغ التحصيل دانشگاه اسلامي بغداد است و ليسانس و فوق ليسانس و دكترايش را در اين دانشگاه گرفته و معلم و استاد و مبلّغ بوده است و با فرهنگ اسلام ، علم و فقه شرعي نيز آشناست و به علوم تاريخي و نسب افراد نيز آشنائيت دارد.
ابراهيم بن عواد بن ابراهيم البدري در يك خانواده مذهبي داراي عقيده سلفي تكفيري متولد شده است. پدرش شيخ عواد از بزرگان عشيره البو بدري عراق است كه نسب وي به قريش باز مي گردد و عموهايش از مبلّغان اسلامگرا در عراق است.
بغدادي فعاليتهاي خود را با تبليغ و آموزش شروع كرد اما طولي نكشيد كه به عرصه جهادي كشيده شد و به عنوان قطبي از قطبهاي سلفيه جهادي و به عنوان برجسته ترين نظريه پردازان سلفيه جهادي در استانهاي دياله و سامراي عراق مطرح شد.
نخستين فعاليتهاي خود را از مسجد امام احمد بن حنبل آغاز و يك مؤسسه جهادي كوچك در اين منطقه به وجود آورد و اين مؤسسه نيز چندين عمليات تروريستي انجام داد و در جنگهاي خياباني در عراق در سالهاي گذشت شركت كرد.
بغدادي سپس نخستين گروه موسوم به « ارتش اهل سنت و جماعت» را با همكاري با برخي شخصيتهاي بنيادگرايي كه با وي در انديشه و خط مشي و هدف هم سو بودند تشكيل داد و در بغداد ، سامرا و دياله فعاليتهايش را گسترش داد و طولي نكشيد كه به همراه گروهش به شوراي مشورتي مجاهدين ملحق شد و براي تشكيل و سازماندهي شوراهاي شرعي در اين شورا تلاش كرد و به عنوان عضوي از اعضاي شوراي مشورتي بود تا اينكه تشكيل دولت اسلامي عراق اعلام شد.
ابو بكر بغدادي با ابو عمر بغدادي روابط نزديكي داشت تا جاييكه ابو عمر بغدادي پيش از كشته شدنش توصيه كرد ابو بكر بغدادي جانشين وي در رهبري دولت اسلامي عراق باشد و اين اتفاق در شانزدهم ماه مه سال 2010 ميلادي رخ داد و ابو بكر بغدادي به عنوان امير دولت اسلامي عراق منصوب شد.
صرف نظر از اقدامات القاعده در عراق و دوره زرقاوي و پيروان زرقاوي ، دولت اسلامي عراق از زمانيكه ابو بكر بغدادي به رهبري آن انتخاب شده است يك تاريخ خونين طولاني دارد.
دولت اسلامي در عراق تعداد زيادي عمليات و حملات تروريستي انجام داده كه نتيجه آن كشته شدن هزاران عراقي بوده است.
مهم ترين اين حملات نيز عمليات مسجد ام القري در بغداد بود كه طي آن خالد فهداوي از نمايندگان مجلس عراق كشته شد. همچنين چندين عمليات انتقام خون اسامه بن لادن رهبر سابق القاعده انجام شد و حملات متعدد تروريستي در عراق صورت گرفت كه بر اثر آن صدها نفر از نيروهاي ارتش و پليس و مردم كشته شدند.
پايگاه اينترنتي وابسته به القاعده در عراق مسئوليت بيش از 100 حمله انتحاري در انتقام كشته شدن بن لادن را به عهده گرفته است.
سپس چندين عمليات موسوم به عمليات ويژه مانند حمله به بانك مركزي عراق ، وزارت دادگستري ، حمله به زندانهاي ابو غريب و حوت انجام شد .
داعش در سوريه .....
بغدادي از بحراني كه در سوريه رخ داد و از هرج و مرجي كه آنجا به وجود آمد بهره برداري و ورود خود را به خط رويارويي در سوريه اعلام كرد. بغدادي نيز مانند ساير گروههاي تكفيري مسلح و مرتبط با القاعده دريافت كه خاك سوريه جاي مناسبي براي ارتكاب جنايت و كافر دانستن ديگران است علاوه بر اينكه از اين هرج و مرج براي تحقق خواسته ها و گسترش نفوذ از مرزهاي گسترده سوريه با عراق تا شرق سوريه بهره برداري و عليه نظام سوريه اعلام جنگ كرد.
دولت اسلامي از شرق سوريه با شعار « ياري اهل سنت در سوريه » دست به كار شد.
حضور القاعده در سوريه با ظهور و بروز « جبهه النصره » به فرماندهي ابو محمد جولاني اواخر سال 2011 ميلادي آغاز شد و طولي نكشيد توانايي هاي آن افزايش يافت و ظرف چند ماه به يكي از قويترين نيروهاي جنگجو در سوريه تبديل شد و با اعلام بيعت جبهه النصره با شبكه القاعده در افغانستان به رهبري ايمن ظواهري گزارشهاي اطلاعاتي و رسانهاي از ارتباط جبهه النصره با دولت اسلامي در عراق خبر داد و دولت اسلامي در عراق در سوريه نيز ادامه يافت.
نهم آوريل سال 2013 ميلادي ابو بكر بغدادي از طريق شبكه شموخ الاسلام ادغام شاخه جبهه النصره با دولت اسلامي در عراق
را با اسم « دولت اسلامي عراق و شام ( داعش) را اعلام كرد و داستان داعش از اينجا شروع شد .
داعش و النصره :
پس از مدت كوتاهي ابو محمد جولاني امير جبهه النصره در نوار صوتي ارتباط خود با دولت اسلامي در عراق را اعلام كرد اما گفت وي يا شوراي مشورتي جبهه النصره از اعلام بغدادي در خصوص ادغام دو گروه بي خبرند و با انديشه ادغام مخالفت و بيعت با القاعده در افغانستان به رهبري ظواهري را اعلام كرد. با وجود عمليات مشترك النصره و داعش در سوريه اما جنگ سردي بين دو اين گروه در سوريه از زمان اعلام بغدادي حاكم است.
هر يك از النصره و داعش انديشه تندروي تكفيري واحدي دارند و بر اساس خط مشي سلفيه جهادي عمل مي كنند و به تشكيل دولت اسلامي در عراق باور دارند اما تفاوت بين دو گروه در نزديكي آنان به وضع سوريه و لحاظ كردن اين خصوصيت از جانب آنهاست.
جبهه النصره در مرحله اول بحران سوريه در اواخر سال 2011 ميلادي شكل گرفت و از جامعه سوريه كه در سايه دولتي سكولار زندگي مي كند تجربه به دست آورد.
افراط گرايي جبهه النصره از داعش در ارتباط با جامعه سوريه كمتر بوده است به ويژه آنكه داعش به تازگي وارد بحران سوريه شده بود و مسيري را طي نكرده بود كه قابل قبول باشد بلكه با قدرت نفوذ خود را تحميل كرده بود و خودش را با توسل به زور در مناطق تحت كنترل تحميل كرده است.
جبهه النصره با حضور شماري از رهبران سوري كه در زندانهاي سوريه زنداني بودند و از عفو عمومي استفاده كرده بودند تشكيل شده است. عده اي از اين افراد به صورت محرمانه پيش از شروع بحران دعوت به شورش مي كردند و عده اي ديگر زير پرچم القاعده بودند و در كشورهاي ديگر مانند عراق و افغانستان و چچن جنگيده بودند و با آغاز بحران در سوريه به اين كشور بازگشته بودند تا در سوريه بجنگند مانند ابو محمد الفاتح جولاني .
جولاني از تحصيل كرده هاي دانشگاهي سوري است كه در عراق و چچن و برخي كشورهاي ديگر جنگيده است.
داعش بيشتر به عنصر جنگجوي خارجي متكي است و تعداد اعضاي خارجي داعش در سطح فرماندهي يا در بين جنگجويان از تعداد سوري آن بيشتر است.
داعش و ارتش آزاد سوريه :
رابطه داعش با گروه موسوم به ارتش آزاد سوريه بسيار متشنج تر و خونين تر است.
سياست داعش در كافر دانستن نظامها و كشورها و گروهها به حدي رسيده است كه هر گروهي در ارتش آزاد را كافر مي پندارد.
بين داعش و همه گروههاي وابسته به ارتش آزاد در مناطق نزديك به نفوذ داعش در سوريه درگيريهاي طولاني صورت گرفته است.
داعش و كردها :
داعش در چهارچوب كنترل بر مناطق مرزي در شمال و شرق سوريه با شبكه هاي كردي در شمال شرقي سوريه و مشخصا در مناطق حسكه و قامشلي و عندان درگير شده است.
درگيريهاي شديدي بين دو طرف صورت گرفته است و كردها توانستهاند مناطق خود را در شمال و شمال شرقي سوريه بازپس گيرند.
مناطق نفوذ داعش :
داعش در شمال سوريه حضور دارد و حضور اعضاي داعش از مرزهاي عراق با سوريه آغاز ميشود و دير الزور و الرقه را در بر
ميگيرد و الرقه در كنترل كامل داعش است .
داعش بر جرابلس ، منبج و الباب و اعزاز درشمال حلب نيز كنترل يافته است علاوه بر اينكه شمال ادلب در نزديكي مرزها با تركيه
نيز در كنترل داعش است.
داعش همواره در تلاش است نفوذ خود را گسترش دهد.
به محض آنكه داعش در منطقهاي دولت اسلامي اعلام مي كند اين دولت چيست ؟ چگونه اداره مي شود ؟ چگونه مردم سوريه در سايه اين دولت زندگي مي كنند ؟ ماهيت قوانين آنها چيست ؟ با اقليتها و صاحبان رويكردهايي كه با رويكرد داعش اختلاف دارند چگونه برخورد مي شود ؟ وزارتخانه هاي داعش و مقرهاي رسمي آن كجاست؟ دادگاههاي شرعي چيست ؟ اعدامهاي ميداني چيست ؟ روابط با سازمانهاي اطلاعاتي خارجي و غربي چيست ؟ كودكان در ارتش داعش چه نقشي دارند و زندانهايش كجاست؟ اينها پرسشهايي است كه درباره داعش در سوريه مطرح است.
نظرات شما عزیزان: